Älyllisen itsepuolustuksen pikakurssi - tarpeellinen kirja

Olisiko tässä kirja, jota kannattaa pitää pöydällään aina kun lukee lehtiä tai kuuntelee/katselee uutisia? Ja ainakin mainoksia nähdessään tietenkin...

Normand Baillargeon: Älyllisen itsepuolustuksen pikakurssi (2005, suomennos Tapani Kilpeläinen)

Kirjoittaja on vuonna 1958 syntynyt Quebecin yliopiston kasvatustieteen professori ja esseisti, jota huolettaa kirjansa mukaan se miten irrationaalisuus, typeryys, propaganda ja manipulaatio etenevät maailmassamme. Sekä koulutuksessa että mediassa leviää humpuuki ja epä-älyllisyys.

Lainaus: "olen monien muiden tavoin huolestunut tiedotusvälineittemme tilasta, niiden keskittymisestä, rinnakkaisuudesta ja kaupallistumisesta sekä siitä, että ne ovat päätyneet levittämään propagandaa, kun meistä jokaista sananmukaisesti pommitetaan informaatiolla ja puheella, joka pyrkii saavuttamaan myöntymyksemme tai panemaan meidät toimimaan määrätavalla."

Mainio kansikuva ranskalaisesta painoksesta

Baillargeon lainaa kirjassaan monia ajatuksia herättäviä kirjoituksia ja anekdootteja, joista muutamia otan tähän juttuuni.

"Ensimmäiseksi teidän tulee pitää huolta aivoistanne. Toiseksi teidän täytyy hankkiutua eroon koko [indoktrinaatio]järjestelmästä. Silloin tulee hetki, jolloin L.A. Timesin etusivun lukeminen tuottaa refleksin koota siinä esitetyt valheet ja vääristelyt, refleksin, jonka avulla ne kaikki voi sijoittaa järkiperäisiin kehyksiin. Päästäksenne tähän saakka teidän tulee tajuta, että valtio, suuryritykset, tiedotusvälineet ja muut sellaiset pitävät teitä vihollisenaan: teidän tulee siis oppia puolustamaan itseänne. Jos meillä olisi todellinen koulutusjärjestelmä, meillä annettaisiin älyllisen itsepuolustuksen oppitunteja." (Noam Chomsky)

Yhtenä älyllisen itsepuolustuksen välineenä esitetään Carl Saganin "soopantunnistusvälineet" ("Baloney detection kit", 9 välinettä sekä luettelona 20 vaarallista virhettä). Sen löytää englanniksi esimerkiksi täältä: The Baloney Detection Kit: Carl Sagan's Rules for Bullshit-Busting and Critical Thinking (filmsforaction.org)

Keskityin erityisesti kirjan kahteen päälukuun: kieli ja tiedotusvälineet. Kolme muuta kirjan lukua ovat: matematiikka, omakohtainen kokemus, empiirinen ja kokeellinen tiede.

Esimerkkejä osiosta kieli ja siinä esitettyjä harhaanjohtavia, manipuloivia tapoja käyttää kieltä:
Eufemismit - naamioidaan epämiellyttävät asiat kaunistelemalla (tätä käytetään paljon sotatilanteessa mutta muutenkin poliittisessa puheessa)
Epätarkkuus 
Seksismi ja muu poissulkeminen sekä syrjintä 
Moniselitteiset sanat
Painottaminen puheessa ja korostaminen tekstissä, joilla voidaan muuttaa merkitystä esimerkiksi korostamalla positiivisia sanoja
"Näätäsanat" (weasel words) - tyhjentävät sanotun väitteen kuten näätä imee linnunmunasta sisällön (esimerkkisanoja: voi, saattaa, oletetaan, lähes)
Jargon ja näennäisasiantuntemus - loistava keino huijata kuulijoita 
Määritteleminen - ei löydetä yhteistä määritelmää jollekin asialle. Miten määritellä vaikkapa käsitteet koulutus, huume tai terrorismi.

Liukas luiska - siirrytään liukkaasti pois varsinaisesta asiasta, esimerkiksi lakikeskustelussa sanotaan että uusi jotakin haitallista toimintaa rajoittava laki johtaa yhä uusiin lakeihin ja lopulta totalitarismiin.
Auktoriteettiin vetoaminen, pelkoon vetoaminen
"Savusilli" - harhautus puhumalla jostain aivan muusta asiasta kuin mistä keskustelu avattiin (savusillin haju estää haistamasta kohdetta, esimerkiksi keskustelu ilmastonmuutoksesta ja siihen vastataan: huolissaan pitäisi olla talouskasvusta)

Näitä keinoja näkee ja kuulee erityisesti poliittisissa keskusteluissa sekä tietenkin kaupallisessa viestinnässä.

Matematiikka: 

Tämän luvun avauksena on kertomus 7-vuotiaasta Gaussista, joka 1700-luvulla koulussa sai tehtäväksi laskea kaikki luvut 1-100 yhteen ja selvisi tästä minuutissa. Opettaja luuli antaneensa itselleen rauhallisen tunnin, mutta Gauss teki nopeasti päätelmän että 1+100=101, 2+99=101 jne. Oikea summa on siis 50x101 = 5050. 


Sama asia molemmissa kuvissa, mutta vasemmalla pylväät on katkaistu ylhäältä ja korkotaso on sen mukaan noussut "räjähdysmäisesti"

Harhautukset ovat mahdollisia kun käytetään vaikkapa prosentteja, kertoimia, taulukoita ja muita graafisia kuvauksia (niitä voi muokata manipuloidakseen yleisöä esim. katkaisemalla pylväskuvat tai painottamalla kuvioita erilaisilla väreillä). Kannattaa opetella perusasioita matematiikasta ja näin ei tule niin herkästi huijatuksi. Tilastokeskus muuten kouluttaa lukemaan tilastoja: Tilastojen lukutaito -oppaan esittely - Tilastojen lukutaito - Tilasto-oppaat at Statistics Finland

Omakohtainen kokemus ja tiede: näissä osissa kirja huomioi muistamaan omat ja muiden olettamukset, yleistykset, ylpeyden, ennakkoluulot jne. Itsekritiikki on välillä todella tarpeen!
Tiedettä voidaan käyttää väärin; kannattaa tarkistaa kuka esittää tutkimustuloksia, missä tarkoituksessa, kenen sponsoroimana jne.

Tiedotusvälineet:

Tämän luvun aloittaa kylmäävä lainaus Hermann Göringiltä Nürnbergin oikeudenkäynnissä toisen maailmansodan jälkeen: "Tietenkään kansa ei tahdo sotaa. Mutta politiikasta päättävät sittenkin maan johtajat. Vallitsee maassa sitten demokratia tai diktatuuri, kansa voidaan aina saada seuraamaan sitä. Se on helppoa. Riittää sanoa kansalle, että se on hyökkäyksen kohteena, tuomita pasifistien epäisänmaallisuus ja vakuuttaa että he saattavat maan vaaraan. Tekniikka on sama, on maa mikä tahansa."

Kirja luettelee ideologin 10 käskyä, jotka auttavat tunnistamaan miten meitä manipuloidaan (lähteenä teos The No-Nonsense Guide to Global Media):

1. Esitä ainutkertainen yleisenä
2. Piilota tehty työ niin, että saat kauppatavarat ja kulttuurisidonnaiset tekstit näyttämään luonnollisilta
3. Käytä virheellisiä analogioita
4. Anna objektiivisuuden vaikutelma niin, että peität ennakkoasenteesi
5. Tee kaikista keskustelunaiheista huolellisesti selväksi, mikä sallitaan - valvo toisin sanoen päiväjärjestystä
6. Luo vaikutelma, että yksinkertaisin selitys on välttämättä paras - vaikka tämä on sofismi (virhepäätelmä)
7. Tee epätavallinen tavalliseksi - sano esimerkiksi että johtajat ovat tavallisia ihmisiä, samanlaisia kuin me
8. Sekoita asioita ja toimi niin, että huomio kiinnitetään pikemminkin asioiden pintaan kuin koko ilmiöön
9. Luo harha, jonka mukaan historia johtaa täsmälleen nykyhetkeen ja tämänhetkiseen tilanteeseen, ja ruoki sitä
10. Sinusta tulee asiantuntija soveltamaan TEVT-menetelmää: toisin ei voi tehdä

Media katsoo kansan tehtäväksi olla katselija ei osallistuja. Kaupallisen ranskalaisen TF1-televisiokanavan toimitusjohtaja Patrick Le Lay kertoi näin vuonna 2004: "TF1:n tehtävä on auttaa yrityksiä myymään tuotteitaan. Jotta mainosviesti havaittaisiin, television katsojan aivojen täytyy olla valmiina ottamaan se vastaan. Lähetystemme tehtävänä on viihdyttää aivoja, rentouttaa ne kahden viestin välissä. Me myymme firmoille ihmisaivojen vapaa-aikaa."

Baillargeon listaa pitkän luettelon asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomio kun seuraa mediaa ja sen uutisvirtaa. Esimerkiksi kannattaisi verrata eri uutisvälineiden versioita samasta asiasta ja kun kerrotaan jostakin kriisistä tai sodasta tulisi tarkistaa mitä ihmisoikeusjärjestöt siitä kertovat. Tekijä myös luettelee vaihtoehtoisia uutisvälineitä, joiden kautta voisi saada kriittistä ja valtamedian linjauksia kyseenalaistavaa tietoa. Luettelo on lähinnä pohjois-amerikkalainen, mutta sieltähän ne nykymedian toimintatavat ja uutislähteet pitkälti ovat peräisin.

Muutama esimerkkilinkki Baillargeonin luettelosta:
FAIR - FAIR is the national progressive media watchdog group, challenging corporate media bias, spin and misinformation.
The APC Directory: Alternative Press Center (altpress.org)
Home - CounterPunch.org
Adbusters Media Foundation | Journal of the Mental Environment


Normand Baillargeon

Niin & näin - filosofisen julkaisun sivulla on Baillargeonin haastattelu, jossa hän pohtii mm. skeptisyyttä. Järki kunniaan – Haastettelussa Norman Baillargeon | niin & näin (netn.fi)

Haastattelussaan hän lainaa jälleen Carl Sagania: "Jos olet vain skeptinen, yksikään uusi ajatus ei saavuta sinua, et koskaan opi mitään uutta, sinusta tulee vastenmielinen henkilö, joka on vakuuttunut siitä, että typeryys hallitsee maailmaa – ja monet tosiasiat tietysti osoittavat, että olet oikeassa. Jos toisaalta olet herkkäuskoisuuteen asti avoin eikä sinussa ole rahtuakaan skeptisyyttä, et pysty enää edes erottamaan hyödyllisiä ajatuksia täysin mielenkiinnottomista. Jos kaikki ajatukset ovat yhtä päteviä, joudut eksyksiin: silloin yhdelläkään ajatuksella ei nimittäin ole enää arvoa."

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mohamed Mbougar Sarr kirjoittamisen salaisuuksien jäljillä

Helsingin taidekesää 2023 - klassikoita

Sopeutumattomat - kolme kirjaa