Baijerin radion orkesteri netissä

Baijerin radion orkesteri netissä




Otsikon orkesteri vieraili Helsingin Musiikkitalossa 14.5.2018 ja suorastaan tyrmäsi upealla soinnillaan. Yleisö oli haltioissaan ja sen jälkeen olen ollut itsekin tämän orkesterin pauloissa. Varsinkin kun sitä johti loistava Maris Jansons. Hän on sittemmin siirtynyt johtamaan taivaallista musiikkia, mutta äänityksiä on tarjolla. BRSOn sivustolla on tarjolla ihan ilmaiseksi kymmeniä konserttivideoita. Jansons johtaa niistä useita, mutta löytyy sieltä kiinnostavia muitakin johtajia sekä huippusolisteja.


Kuuntelin/katselin viimeksi konsertin vuodelta 2018: Jansons ja pianisti Yefim Bronfman. Solistinumerona oli mielestäni aikamme yhden jännittävimmistä säveltäjistä eli Jörg Widmannin "Trauermarsch" (2014). Teos on pianokonsertto, mutta surumarssin muodossa. Musiikki sykkii kuitenkin niin monenlaisia vivahteita, väliin romanttista melodiaa, väliin dramaattisia purkauksia ja suurta rauhaakin. Pianisti soittaa lähes koko ajan ilman taukoa (niitä on yksi). Widmannin musiikin kieli ei ole minusta vaikeata, joskin haastavaa toki monimuotoisuudessaan. Käsiohjelman voi ladata netistä ja lukea sävellyksestä lisää (Tämä on yksi BRSOn sivuston hienoja puolia, joskin käsiohjelmat ovat vain saksaksi).
Ylimääräisenä Bronfman soittaa Debussyn ehkä suosituimman pianokappaleen "Clair de lune"
ja upeasti senkin.

Konsertin sinfonia oli Franz Schubertin "Suuri sinfonia" numero 8. Se on tietysti klassikko ja tässä kiinnosti Jansonsin mestaruus johtajana: hän tekee teoksesta tavanomaistakin ilmeikkäämmän tauoilla ja orkesterin volyymia säätelemällä. Käsiohjelmaan on lainattu Robert Schumannin arvio tästä teoksesta, jossa hän vertaa sitä suureen romaaniin. Hän kehuu teoksen mestarillista sävellystekniikkaa, mutta lisää siitä löytyvän elämän koko kirjo, merkitystä, yksityiskohtien terävää kuvausta ja säveltäjälle tyypillinen romanttinen kokonaisuus.  Vielä Schumann kehuu teoksen taivaallista pituutta "kuin Jean Paulin neliosainen romaani, joka ei voi koskaan päättyä". Olen samaa mieltä, jos toisaalta tämän sinfonian eri osissa teemoja toistetaan niin perusteellisesti moduloiden että tarvitaan hyvä tulkinta välttämään hienoisen yksitoikkoisuuden tunteen. Tässä baijerilaisten esityksessä oli vivahteikkuutta ja elämää yllin kyllin.

Seuraavaksi kuuntelemaan Beethovenin pianokonserttoja, joiden solisteina Rudolf Buchbinder ja Igor Levit. Jälkimmäisen upea Beethovenin sonaattisarja oli kuultavissa Berliinin Filharmonikoiden "Digital Concert Hallissa" elo-syyskuussa ja pistin heti nimen muistiin.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mohamed Mbougar Sarr kirjoittamisen salaisuuksien jäljillä

Helsingin taidekesää 2023 - klassikoita

Helsingin taidekesää 2023 - ensimmäinen osa