Kulttuurimatka Pohjois-Karjalaan: Eva Ryynäsen taide

 "Kaikkialla on kauneutta" on kuvanveistäjä Eva Ryynäsestä (1915-2001) kertovan kirjan nimi. Pääsin viimeinkin tutustumaan tämän hienon taiteilijan maailmaan vierailemalla Lieksassa ja tuo kirjan nimen sanoma toteutui täydellisesti. Miten luonnollisen inspiroitunutta taidetta ja miten kauniisti luonnon antimet sekä ihmisen kädenjälki tekevät yhteistyötä! 

Ryynäsen suunnittelemat koti, ateljee ja kirkko Paaterissa Lieksan Vuonislahdella ovat erikoislaatuinen kokonaisuus. Vaikka ne ovat tietyllä tavalla vaatimattomia rakennuksia, niin niistä löytyy  suurenmoista yksityiskohtien rikkautta ja suorastaan runollisen kaunis taiteellinen perusidea. 

Seitsemän veljestä härkiä paossa kivellä (1934?)

Ryynänen teki nuorena tämän teoksen ja sen perusteella hänet valittiin Suomen taideakatemian kouluun ilman pääsykoetta. Ympärillä oleva kehys on myöhemmin tehty. 

Seitsemän veljestä, kodin seinäpaneeliin veistettyinä

Taiteilijan luomisinto kuvastuu siinä miten lähes jokainen kodin kulma on saanut oman taideteoksensa.


Kahvilan kutsuva ovi

Ryynänen suunnitteli museoalueelle kahvilan, kun kävijämäärät kasvoivat. 

Kahvilarakennus

Pienempiä teoksia ja porraskaiverrukset


Seitsemän veljeksen Lauri? (osa suurempaa teosta)

Sisääntulon hevosenkenkäkoristelu

Hevosenkengät kodin oven edustalla ovat sekä koriste että muistuttavat tulijaa siitä että kengät pitää riisua sisään astuessa. Kaunis kuvio, joka muistutti ainakin minua eurooppalaisen taiteen ja arkkitehtuurin perinnöstä. Ryynänen matkusti ympäri Eurooppaa ja myös kaukomailla saaden varmaankin vaikutteita sekä ideoita.

Näkymä Paaterin talon kuistilta

Yksi Ryynäsen inspiraation lähteistä? Hänen yleisimmät aiheensa olivat luonto, eläimet, lapset ja tarinoiden hahmot. Oppaalta saimme kuulla että hän veisti käyttäen aina yhtä puuta, noudattaen puun rakennetta eikä lisännyt siihen mitään. Yhteistyötä luonnon kanssa, joka johti myös  jännittäviin yksityiskohtiin eli puun "virheet" jäivät teokseen.

Ateljee ja "tikapuut"

Valtavasta puusta veistetty pöllö


Väinämöinen

Mainio teos, josta saa vaikutelman että Väinämöinen on juuri laulamassa ellei peräti loitsuamassa. Tämäkin teos on veistetty yhdestä puusta mitään siihen lisäämättä.

Tanssivat karhut

Pessi ja Illusia, Yrjö Kokon satuhahmot

Kirjailija ja taiteilija olivat ystäviä. Sota-aikana 1944 julkaistun sadun Illusia-keijutyttö on täynnä illuusioita ja huoletonta uteliaisuutta, Pessi ("Pessimistin" lyhennys) on peikko, joka huolestuu asioista mutta josta tulee Illusian onnellinen kumppani.

Ateljeen lattia, taideteos itsessään

Paaterin kirkko (1991)

Kirkon ovet toivat olemukseltaan ehkä yllättävästi mieleeni Firenzen Kastekappelin (Battistero di San Giovanni) koristeelliset ovet. Jännittäviä mielleyhtymiä sitä tuleekin välillä... Oven pielten viivakuviot eivät ole Ryynäsen käsialaa vaan johtuvat siitä että puista on valutettu pihkat pois.

Kirkon alttari

Alttari on valtavan kuusen juurakko, johon taiteilija on sitten kiinnittänyt krusifiksin. Kirkon lattia on tehty sekin puumateriaalista ja tekee kiillotettuna upean vaikutuksen.

Kirkon penkit

Penkit on veistetty kukin yhdestä puusta ja siten että kullekin istujalle on hieman erilainen istuinpaikka. Hirsiseinän yläosassa voi nähdä reliefin, jonka aiheena ovat lampaat.

Pietari Brahen patsas Lieksassa (1953)

Ryynäseltä tilattiin Lieksan edeltäjän eli 1600-luvun Brahean perustajan patsas. 

Enkelit Lieksan kirkossa

Tanssijat Lieksan kulttuurikeskuksessa

Paimenen pyhä (1969, Pielisen museo, Lieksa)

Ryynäselle melko tyypilliseen tapaan tästä veistoksesta löytyy sekä huumoria että runollisuutta.


Reliefi  Lusto-metsämuseossa


Joensuun Hilma-museon myymälässä sattui käteeni toisen kuvanveistäjän, kiteeläisen Leo Karppasen taiteesta kertova kirja "Taltta puhuu". Tämä itseoppinut taiteilija teki Eva Ryynäsen tapaan paljon puuveistoksia. Aihepiirinä hänellä olivat varsinkin Kalevala ja Raamattu. Varsin mielenkiintoista taidetta hänelläkin ja siinä tiettyjä yhteisiä piirteitä maineikkaamman kollegan kanssa.

Leo Karppasen Enkeliveistos (2000) sekä Viisi joutsenta (2003)
Löysin youtubesta filmin Karppasen ateljeesta, jossa itse taiteilijakin mukana.


Pielisen fantastinen maisema kesäkuussa 2021
















































Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mohamed Mbougar Sarr kirjoittamisen salaisuuksien jäljillä

Helsingin taidekesää 2023 - klassikoita

Sopeutumattomat - kolme kirjaa