Maailman suurin Renoir- ja Cézanne-kokoelma: Barnes foundation

 Tutkiessani taideteoksia ihan muussa yhteydessä näin maininnan Philadelphiassa sijaitsevasta Barnes-säätiön kokoelmasta, jossa kirjoitettiin olevan mm. maailman suurimmat yksittäiset kokoelmat Renoirin (181 kpl) ja Cézannen (69 kpl) teoksia. Lähdin tutkimaan tätä ja löysin loistavan museosivuston: Barnes Collection Online (barnesfoundation.org)

Kokoelmia voi tutkia usealla eri tavalla: voi hakea asiasanalla tai teostyypillä kuten muidenkin taidemuseoiden sivuilla, mutta lisäksi voi valita värin (colors), viivatyypin (lines), valonkäytön (light) tai tilansyvyyden (spaces) mukaisen haun (tämä oli sinänsä Barnesin alkuperäinen idea teosten ryhmittelyyn). Sitten kun valitsee jonkin teoksen, voi seuraavaksi katsoa millaisten teosten kanssa se on museossa (ensemble) tai mitä samankaltaisia teoksia löytyy kokoelmista (visually similar). Kaikista teoksista ei ole sen kummempaa esittelytekstiä, joistakin lyhyehköjä kuvauksia sisällöstä ja historiasta.

Tämä merkittävä museo perustuu kemisti-liikemies Albert C. Barnesin (1872-1951) (Albert C. Barnes - Wikipedia) taiteen keräilyyn. Tunnetuimman osan hänen kokoelmistaan muodostavat aikakauden ranskalaiset maalaukset, mutta siihen kuuluu myös eri puolilta maailmaa kerättyä taidetta ja esineistöä. Pierre-August Renoirin ja Paul Cézannen töiden lisäksi löytyy yli 900 maalauksen joukosta 59 Henri Matissen, 46 Pablo Picasson ja 7 Vincent van Goghin tekemää. 

Laitoin tähän julkaisuuni teoksia, jotka ovat "public domain" eli vapaasti käytettävissä. Renoirin ja Cézannen oheen muutamia suosikkeja; kuten Chaim Soutine ja hänen räväkän liioiteltu tyylinsä, Signacin ja Seurat'n upea värien käyttö, Monet'n pari mestarimaalausta, sekä vanhemmasta taiteesta Halsin hieno muotokuva ja tuntemattoman taiteilijan 1500-luvun kaunotar.

Copyrightin alla on museossa mm. Picasson, de Chiricon, Utrillon ja Kleen upeita maalauksia. 

Klikkaamalla kuvaa se aukeaa uuteen ikkunaan ja sitä voi suurentaa.

Renoir: La Famille Henriot, 1875

Renoir: Femme à la capeline, 1890

Renoir: Picnic (Le Déjeuner sur l'herbe), 1893


van Gogh: Asetelma, 1888

Georges Seurat: Kaksi purjevenettä Grandcampissa, 1885

Cézanne: L'Allée de Marines, 1898

Frans Hals: Muotokuva kelloa pitelevästä miehestä, 1643

Paul Signac, Antibes (akvarelli ja hiili, 1918)

van Gogh: Taloja sekä hahmo, 1890

Cézanne: Asetelma, 1894

Chaim Soutine: Pyöreäsilmäinen nainen, 1919

Claude Monet: Camille au métier (Camille Monet kirjontatyössä, 1875)

Flaamilainen mestari: Naisen muotokuva, n. 1530

Renoir: Bretagnessa, 1886

Amedeo Modigliani: Nuori nainen sinisissä, 1919

Maurice Brazil Prendergast: Rannalla (Beach Scene, 1913) - tämä yhdysvaltalainen maalari sai vaikutteita ranskalaisten aikalaistensa tyylistä. Kokoelmissa on muutama muu Barnesin maalarituttu, kuten William Glackens ja Charles Demuth.

Claude Monet: Vene-ateljee (Le bateau-atelier, 1876) - veneessä on tietenkin Monet itse! Ihastuttava tunnelma tässä "omakuvassa", joka kertoo siitä miten hän teki töitä toisinaan.

Renoir: Nurmikolla (Jeunes femmes assises dans l'herbe, 1873) - loistavaa valon ja varjon sekä värisävyjen käsittelyä.


Kuva Barnesin pääsalista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mohamed Mbougar Sarr kirjoittamisen salaisuuksien jäljillä

Helsingin taidekesää 2023 - klassikoita

Sopeutumattomat - kolme kirjaa