Charles Pétillon: Taidetta ilmapalloilla

 Kävin tammikuussa uudessa suosikkitaidemuseossani eli Keravan Sinkassa. Näyttelyn teemana oli "ilmassa". Esillä oli paljon kiinnostavaa nähtävää, mutta erityisesti huomioni saivat ranskalaisen Charles Pétillonin valokuvatut "ilmapalloteokset".

Itseoppinut taiteilija haluaa viedä meidät sekä lapsuuteen että havaitsemaan uudella tavalla sellaisia asioita ja paikkoja, joiden keskellä elämme päivittäin mutta joita emme oikein enää huomaa. Häntä kiehtoo nostalgia ja myös muistojemme hauraus. Sitä haurautta kuvaavat ilmapallot.

Toisaalta Pétillon kritisoi ihmistä tämän ahneudesta ja halusta jatkuvasti hyväksikäyttää ympäristöä. Hän pyrkii herättämään meissä herkempiä tunteita pragmaattisen tehokkuusajattelun vastapainoksi. Minä koin myös että nuo pallot ovat kuin puhekuplia, jotka pyrkivät kertomaan meille jotain sekä kuvattujen paikkojen menneestä että pyytävät meitä tekemään jotain puolestaan. Monet kuvat ovat niin kauniita yhdistelmiä maisemasta sekä valkoisista palloista ettei voi muuta kuin ihmetellen ihailla niitä.

Pétillonilla on omat kotisivut, joilla on taustatietoja sekä myös paljon kuvia nähtävillä: Charles Pétillon (charlespetillon.com) Siellä voi katsella videoita siitä miten teokset on tehty.

Valitsin tähän joitakin teoksia, joista osa oli nähtävillä Keravalla, osa ei.


"Perhemuistot", hylätyltä vaikuttava talo on täynnä muistoja, jotka suorastaan pursuavat ulos talosta

"Play station 2", taiteilija haluaa kysyä miten erilaiset koukuttavat pelit vaikuttavat ihmisiin. Tämän voisi toisaalta tulkita niinkin että nykyään pelataan enemmän kotona tietokonepelejä ja ulkokentät on hylätty.


"Folklore", kuva kertoo kaiken

Vuonna 2015 Pétillonilta tilattiin Lontoon South Hall-kauppahalliin installaatio ja tämä pienessä pumppaavassa liikkeessä oleva "Heartbeat" (sydämenlyönti) -teos koostuu peräti 100 000:sta ilmapallosta. Teos on 54 metriä pitkä ja 12 metriä leveä.

Lontoon teos kuvattuna, kun siihen on heijastettu eri värejä.

"Ribambelle 2" - "lapsikatras", uskomattoman kaunis pallojono äärettömyydessä

Toinen "Ribambelle"-ketju

Installaatio, joka kertoo Pétillonin kiinnostuksesta arkkitehtuuriin

"Mutations 1" - luonto puhuu?

"Igloo 2", pelkästään jo valokuvana loistava

"Copier coller" eli kopioi/liitä. Huumoriako vai vakava kannanotto?

"Ribambelle 5", varmaankin ihmisten aiheuttama karu maisema haluaa sanoa meille jotain: vaikkapa että jättäkää minut rauhaan? Pallot myös lohduttavat.

"Point de vue" - näkökulma. Tämä kuva menee erittäin surrealistisen ilmaisun puolelle. Tulee mieleen että tämä olisi viittaus René Magritten maalauksiin, joissa on usein mukana pilviä.

"T.O.C" - ostoskärryjen puheenvuoro (oma huomioni on että TOC on ranskankielinen lyhenne pakko-oireisesta häiriöstä, kritisoidaanko tässä kenties shoppailua?)

"Fragilité" - haavoittuvuus, herkkä kuva ja toisaalta vaikuttaa siltä että pallot ne ovat tässä vahvempia kuin betoni

"Activités de plein air 2" - ulkoliikuntaa. Kun suurentaa kuvan sitä klikkaamalla, näkee että pallot tulevat ulos putkesta. Kaunis kuva, vaikka siinä voi nähdä jotain uhkaavaakin.


















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mohamed Mbougar Sarr kirjoittamisen salaisuuksien jäljillä

Helsingin taidekesää 2023 - klassikoita

Sopeutumattomat - kolme kirjaa