Kesäkuinen taidepäivä Helsingissä: HAM, galleriat

 Helsingin HAM-taidemuseon näyttely "Tanssi!" sekä kaksi galleriaa saman päivän aikana antoi paljon esteettistä nautintoa, mutta pisti myös älynystyröihin liikettä.

Tanssi! Liikettä kuvataiteessa 1880–2020 - HAM (hamhelsinki.fi) Erittäin monipuolinen ja monitaiteellinen näyttely, mukana oli nimittäin maalauksia, patsaita, grafiikkaa, valokuvia, videoita ym. Kaikki teokset eivät niin yksiselitteisesti kuvanneet tanssia vaan liikettä tai abstrakteja viittauksia liikkeeseen. Näyttely jatkuu syyskuulle asti ja siirtyy sitten Ouluun.

Otan tähän kuvia joistakin mieleen vahvoja jälkiä jättäneistä teoksista. Kuvia voi suurentaa klikkaamalla, jolloin ne aukeavat eri näkymään.

Kuvaamatta jäivät videoteokset sekä Eino Ruutsalon liikkuva seinäreliefi (lainassa Helsingin kaupungintalosta).

Laila Pullisen pieni veistos, joka leijuu salaperäistä liikettä

Ville Vallgrenin pikkuinen tanssijatarpatsas

Ville Vallgrenin toinen, tarunomaisempi tanssijatar


Edessä Auguste Rodinin ja takana Laila Pullisen voimakasta liikettä kuvaavat veistokset. Pullisen teos "Suuri kiihkeä liike" (1984) symboloi Jeesuksen ylösnousemusta ja siirtymistä ylimaalliseen tilaan. Oikealla seinällä näkyy Louise Bourgeoisin makaabereja maalauksia.

Laila Pullisen liitupiirros "Danse ténébreuse" (synkkä tanssi, 2004). Mies ja nainen hädin tuskin erottuvat kuvasta.

Lars-Gunnar Nordström: Juokseva figuuri (1950-luku). Hiukan pelottavankin näköinen menijä.

Sam Vannin ihania abstrakteja sommitelmia. Loistavat värit ja mielikuvituksellisia muotoja, jotka tosiaankin näyttävät olevan iloisessa tanssissa.

Maija Luutonen: Return (paluu, 2014). Yksinkertaisuudessaan vaikuttava akryylimaalaus, tuulen vai tanssin jälkiä? Tai paluu mutta mistä?

Kalervo Palsa: Piiritanssi, 1968. Huikeat värit, kenties pakanallinen rituaali menossa vai ollaanko jo itse helvetissä.

Kaksi erilaista tanssia, ylempänä Juha Sääsken "Tanssi hämärässä" ja alempana Vilho Lammen "Siltatanssit". 1980- ja 1930-luvun näkemykset tanssin taiasta.

Dora Wahlroos: Ilta Paraisilla, 1898. Hieno "kultakauden" maalaus, joka kuuluu Kokkolan K.H.Renlundin museon kokoelmiin. Melkoisen hieno museo, jonne pitänee joskus päästä. Täältä saa esimakua: Haun aloitussivu | (finna.fi)

Risto Suomi: Lavalauantai, 1979. Tuttu tunnelma lavatansseista vai kuinka. Tarkkanäköinen huomaa että taulun oikeassa yläkulmassa on päästy suudelmaan asti.

HAMin kaupassa ironiaa Guerrilla Girls-taiteilijaryhmältä.

Tästä saakin aasinsillan toiseen näyttelyyn, jossa oli yhteiskunnallista kannanottoa enemmänkin. Arto Korhosen näyttely "So gay" tm-galleriassa kertoo taiteilijan matkasta kohti hyväksyttyä identiteettiä.
Hänen akvarelleissaan on herkkyyttä, mutta minua innostivat aivan mainion humoristista tekstiä sisältävät teokset. 







Korhonen on luonut lippalakkeja, joihin hän on maalannut erilaisia vapautuksen symboleja. Tässä John Lennon ja Yoko Ono.

tm-gallerian seinänaapurina on Galleria Heino, jossa oli esillä Markku Laakson näyttely "Half and half": Galleria Heino - Näyttelyt nyt - MARKKU LAAKSO. Taiteilija on saavuttanut 50 ikävuotta eli noin puolivälin elämästään, ja näyttely kuvaakin "elämän vaeltajaa" (jonkinlaisena esikuvana Caspar David Friedrichin kuuluisat vaeltajamaalaukset) sekä huolta mm. ympäristömme tilasta. Linkin takana on nähtävillä kuvat suurimmasta osasta teoksia.

Yleiskuvaa näyttelystä. Päähenkilönä tauluissa on naishahmo, joka on välillä monistettuna samassa maalauksessa. Mielenkiintoisen lisän tuo useiden maalausten osana käytetty negatiivikuva.

"Aloe Vera" - Taitavasti maalattu kaktus, joka toisessa maalauksessa on naishahmon taustalla.

"Vaeltaja II"

"Half and half VIII"



Markku Laakso on aiemmin tullut tunnetuksi mm. maalaamalla Elviksen erilaisissa suomalaisissa ympäristöissä, mm. Kalevala-aiheissa. Galleriassa oli mukavasti nähtävillä näyttelykirjoja näistä hänen aikaisemmista teoksistaan. Alla esimerkkinä "Kitara, lapinpoika ja Elvis" vuodelta 2003 (kuva Galleria Heino).







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mohamed Mbougar Sarr kirjoittamisen salaisuuksien jäljillä

Helsingin taidekesää 2023 - klassikoita

Sopeutumattomat - kolme kirjaa