Galleriamaraton Helsingissä

Lokakuinen päivä Helsingissä ja 11 galleriaa (sekä kaksi muuta näyttelyä)! Siinä oli ex tempore-ohjelmamme. Alunperin oli tarkoitus katsoa muutama galleria, mutta kuinka ollakaan taide imaisi meidät mukaansa.

Gallerioiden nettisivuilla on useimmiten erinomaista kuvamateriaalia eli ei paljon omia kuvia tarvitse ottaa. Laitoin kuitenkin muutaman näytteen tähän tekstini lomaan (klikkaamalla kuvaa se avautuu uuteen ikkunaan ja sitä voi suurentaa), linkkien takana lisää.

1) Galleria Duetto: pistäydyimme ensin tänne ja Kati Tuominen-Niittylän keramiikkataidetta. Se näyttää aivan punotuilta koreilta. Mainio avaus!

2) Lines, Bits and Plants - Gallery Halmetoja: Galleria Halmetojassa Mikko Paakkosen räväkkää värinkäyttöä enempi abstrakteissa töissä vaikka nimet kuvaavatkin eri asioita. "Muoto on sisältö" todetaan näyttelyn esitteessä. Vahvaa jälkea tosiaan, mukava uppoutua näihin värikerroksiin.

Oikeassa kuvassa "Studio Plants" ja pienemmät "Scribbles" -teokset. Vasemmassa kuvassa olevan nimi jäi ottamatta talteen.

3) Helsinki Contemporary ja Camilla Vuorenmaan näyttely, jossa inspiraation lähteenä on ollut mm. "Alien"-elokuvan päähenkilö Ripley sekä "Star Warsin" prinsessa Leia (nämä kun ovat taiteilijan nuoruuden esikuvia)! Osa taiteilijan teoksista menee kuitenkin abstraktin puolelle ja siitä hän kertoo galleriassa luettavassa kuraattorin haastattelussa (gallerian erinomainen palvelu): "Ei-esittävissä teoksissani saattaa olla jotain esittävääkin mukana, mutta se on tullut sinne ennemmin alitajunnasta kuin harkittuna tekona. Maalauksellisesti tämä tuntuu tosi jännittävältä." Ja edelleen: "Olen istunut työhuoneen lattialla ja kuljettanut sivellintä maalauspohjalla. Se on oikeastaan aika meditatiivista.  Välillä maalaamiseni on kuin raivokas purkaus, josta syntyy onnekas lopputulos."

Vasemmalta "Grab me by the hand" ja sitten "Ripley in my dream" sekä "I am not scared".

"Hide and seek" sekä "Try to control yourself"


Riiko Sakkinen - Exhibitions - galerieforsblom.com

Jussi Goman - Exhibitions - galerieforsblom.com

4) Galleria Forsblomissa oli kaksi hyvin provoisoivaa näyttelyä. 

Riiko Sakkinen hyökkää teoksissaan mm. ruokateollisuutta vastaan. Taiteilijan esittelystä: "He believes in Pablo Picasso’s dictum, “the art is not made to decorate rooms. It is an offensive weapon in the defense against the enemy”. " Not bad!

Jussi Goman tekee lapsenomaiselta vaikuttavaa taidetta, joissa (ainakin maalauksissa) on pohjalla kultaisen leikkauksen periaate mutta toisaalta melkoista sekasortoa. Pienet ja hauskat keramiikkatyöt tekivät minuun suuremman vaikutuksen kuin maalaukset.



5) TILPO: Bliss | 6 – 30 October 2022 | Galerie Anhava Anhavassa taiteilijapari Tilpon (Hanna Aihonen ja Hans Eriksson) aika vitsikkäitä teoksia, joissa seikkaillaan surrealismin erilaisissa vivahteissa. Teemana lienee erityisesti todellisuuspako, sillä monissa tauluissa matkustetaan omituisiin paikkoihin.

Tässä "sirkuksessa" kaikki hahmot liikkuvat paikoissa, jotka uhmaavat logiikkaa.

"Bliss" - nämähän ovat kännyköitä!

Arto Nurron teosten maailma on sekin poikkeuksellisesti rakennettu. Erittäin työteliästä paperileikkausta, jonka tuloksena on upeita kuvioita. Taustalla on filosofisia pohdintoja vanhoista tarinoista ja kulttuurikerrostumista.

The Walls of Gold, grafiittia ja paperileikkausta

Water *** Water (everywhere nor any drop to drink) - viivat piirretty ensin ja sitten leikattu irti (!) sekä liimattu mustalle taustapaperille

7) Galleria Ama: Sirpa Särkijärvi Sirpa Särkijärvi | Ama Gallery | Art Gallery
Tämä "Everloving" -näyttely teki erikoisen vaikutuksen: melkein liian täydellisesti rakennettuja akryylimaalauksia. Taiteilija haluaa kuvata ihmishahmoissaan samanaikaisia sisäisiä ja ulkoisia ilmiöitä ja tuloksena on jännittävä värien liike. Esittelytekstissä tarkempaa tietoa hänen ideoistaan:  2022_Sarkijarvi_tiedote.pdf (ama.gallery)

Transcription 87 (Erased) For the memory of indigenous people's residential school victims




Transcription 85 (Everloving) 

Transcription 92 (Dive) 

8) Anna-Stiina Korhonen - Taidemaalariliitto (painters.fi) TM-galleriassa hurmaavan humoristinen näyttely "Hermoloma"! Kuraattori Anna Jensenin tekstiä: "Hermoloma-näyttelyssä maalaus on avain, vastaus siihen, miten ylikuumentunut keho viilenee. Tarvitaan enää oikea lukko. Oikea määrä keskushermostoa turruttavia kemikaaleja. Oikea muoto vaasissa, oikea kylpyveden lämpötila. Sano ei ikuiselle itsensä kehittämiselle ja valitse kylmä drinkki ja kuuma kylpy." Näin maalataan kun saa tarpeekseen länsimaisen kulttuurin kurinalaisesta suorittamisesta eikä mindfulness enää auta!

Missä minä olen?,  Punainen kenkä ja Vihainen vaasi

Purgatorio ja Kun oikein yrittää (kannattaa katsoa suurennettuna ja näkee vitsikkäitä yksityiskohtia)


Vihan hallintaa

Minä ja Thanatos


9) Living between two worlds - Galleria G12 (galleria12.fi) Tarja Pudas-Jounilan maalauksia.
Taiteilija on asunut aiemmin Uudessa-Seelannissa ja sitten palannut Suomeen.  Hän on halunnut maalata villisti ja vapaasti. Ihastuttavaa värinkäyttöä ja leikkisiä kuvioita, joista voi löytää erilaisia merkityksiäkin!


"The unexpected - there starts the fun and joy" sekä "Beautiful chaos - nothing I can do (and it calms me down)". Oikealla gallerian ovi.



10) Heli Huotala | Galleria Bronda Upeita värejä Heli Huotalan öljymaalauksissa Brondassa. Taiteilija on huolissaan luonnon kohtalosta ja pohjimmiltaan kauniisiin kuviin on lisätty uhkaavia elementtejä. Teosten nimet kertovat paljon. Hienoja töitä nämäkin!


"State of Nature"

"Constant change"

"What future holds"


11) Galleria Art Fridassa oli Susanna Leinon puhutteleva näyttely "Seitsemän porttia" Susanna Leino (artfrida.fi) Taiteilija oli itse paikalla kertomassa teoksistaan, joiden syntyyn oli hyvin merkittävä henkilökohtainen syy. Portit ovat avauksia parempaan, pois kärsimyksestä. Kuvat jäivät ottamatta.

Kirjasto taiteiden ystäville (2/5) | Helmet Rikhardinkadun vanhasta kirjastosta löysimme erikoislaatuisen ja ilmeisesti Suomessa ainutlaatuisen näyttelyn kirjastoon kerätyistä taiteilijakirjoista. Taiteilijakirjat ovat taideteoksia, jotka saattavat myös vaikkapa ironisoida tai kyseenalaistaa vallitsevaa käsitystä kirjojen sisällöstä tai ulkoisesta muodosta. Siltä tosiaankin näytti!
Tähän näyttelyyn en ehtinyt kunnolla paneutua, joten uusi visiitti on tarpeen.

Se näyttely numero 13 oli huonekaluliikkeessä :-)
















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mohamed Mbougar Sarr kirjoittamisen salaisuuksien jäljillä

Helsingin taidekesää 2023 - klassikoita

Sopeutumattomat - kolme kirjaa