Helsingin taidekesää 2023 - klassikoita

 Helsingin tämänkesäisissä näyttelyissä on kaksi juhlavaa, oman aikansa klassikoita esittelevää näyttelyä. Galleria Forsblomin 40-vuotisjuhlanäyttely ja Sinebrychoffin museossa Alexander Lauréus -näyttely.

Aloitan Forsblomista, jossa on esillä gallerian vakiotaiteilijoiden sekä hieman vanhempia että aivan uusia teoksia. Monipuolinen ja kiehtova kooste!

Lista esillä olevista taiteilijoista: Peter Frie, Susanne Gottberg, Veikko Hirvimäki, Kaarina Kaikkonen, Ola Kolehmainen, Leena Luostarinen, Heikki Marila, Marika Mäkelä, Jarmo Mäkilä, Lars-Gunnar Nordström, Kim Simonsson, Raili Tang, Marjatta Tapiola, Marianna Uutinen, Rafael Wardi.

Näyttely on avoinna 13.8. asti eli hyvin on vielä aikaa käydä uudestaankin. Oheisena omia poimintojani ensimäiseltä käyntikerralta.

Marjatta Tapiola: Kallo, 2023
Taulun aihe ei ole ehkä se kiinnostavin tässä, vaan värit.

Heikki Marila: Asetelma Balthasar van der Astin mukaan 3, 2023
Suurikokoinen 250x400cm teos, johon on uponnut litrakaupalla maalia. van der Ast oli 1600-luvun asetelmamaalari, joka tunnetaan erityisesti kukkien ja hedelmien kuvaajana. 

Heikki Marila: Kukat CLXXIV, 2023 
Samaa aihetta kuin edellinen työ, mutta nyt heleämmillä väreillä. Gallerian taiteilijasivulla näkee miten kukka-aihe on yksi Marilan eniten käyttämistä. Heikki Marila - Artists - galerieforsblom.com


Seuraavaksi kolme Marika Mäkelän uutta, värikylläistä maalausta, joiden aiheet ja tyyli antavat viitteitä kaukaisemmista kulttuureista.
"Lizards and Shivers"




Jarmo Mäkilän teokset ottavat kantaa ja erittäin dramaattisen tuntuisesti, vaikka hän itse ilmeisesti pitää näitä poikien erikoisia leikkejä oman historiansa kuvaajina. Ei heikkohermoisille...
Gogolin nenäkään ei paljon naurata tällä kertaa.

"The Heartwood", 2016

Edessä "Gogolin nenä", 2023 ja takana "Isältä pojalle", 2017

Marianna Uutinen: "Tutti frutti" ja "Two balls please" (2023) -  akryylimaalauksissa on säihkyä.

Marianna Uutinen: "Drop", 2005

Viimeiseksi Susanne Gottbergin monista esille laitetuista teoksista kaksi kuvaa:

Maalaus "I was upset about something. I'm not upset anymore" ja pieni pronssiveistos "Materialized" (molemmat vuodelta 2023)




Täytyy tunnustaa että lähdin epäillen katsomaan Alexander Lauréus-näyttelyä Sinebrychoffin museoon. Olin nähnyt joitakin hänen maalauksiaan ja mielestäni ne olivat kömpelöitä eikä erityisen taitavasti tehtyjä. Sitä mukavampi yllätys oli löytää näyttelystä muutamia todella hienoja töitä.  

Turkulainen Lauréus eli vuosina 1783-1823, toimi Ruotsissa hovimaalarina ja matkusti 1817 stipendin turvin ensin Pariisiin sekä sitten Roomaan, jossa hän kuoli. Rooman kauden maalaukset lienevät niitä parhaita.

Rahanlaskija

Linnan rauniot ja kuutamo

Viiniä juova mies, 1822. Lauréus kuvasi monissa teoksissaan yhteiskunnan alempaa kastia ja saattoi myös ivailla yläluokan tavoille.

Kolme roomalaista pelaa korttia kapakan penkillä: valo leikkii antiikin aikaisen holvin katossa. Maan pinta on noussut tehden muinaisesta porttikäytävästä matalamman huonetilan.

Näkymä roomalaisesta kirkosta

Rukoileva munkki, 1821
Rauniot ovat antiikin Rooman keisarien palatsin, maalaus kuvanneekin vallan ja vaurauden katoavaisuutta. Tämä oli suosikkini, aikaansaatu tunnelma on mestarillinen.


Digimuseon kautta voi vierailla museon perusnäyttelyssä (kotimuseo) ja tutustua tarkemmin siellä esillä oleviin taideteoksiin ja esineisiin: Sinebrychoffin taidemuseo arkistot - Digimuseo


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mohamed Mbougar Sarr kirjoittamisen salaisuuksien jäljillä

Sopeutumattomat - kolme kirjaa