Trier ja Lübeck (Lyypekki) - historialliset kaupunkihelmet

Matkallani Saksan läpi tuli onneksi mahdollisuus pysähtyä kahteen minulle vielä tuntemattomaan kaupunkiin.

Noin 100 km Ranskan Metzistä ja 50 km Luxemburgista (tulipahan nähtyä sekin maa pikaisesti!) eteenpäin ajettua vastaan tulee Trier, joka ei ole enempää eikä vähempää kuin Saksan vanhin kaupunki. Roomalaiset perustivat sen vuonna 16 eaa nimellä Augusta Treverorum. Kaupungissa on nähtävillä huikea määrä historiaa.


Vanhoja taloja tulee vastaan kävelykadulla kulkiessa kohti kauppatoria. Tämän talon seinässä lukee mitä liikkeitä siinä on toiminut vuosien saatossa - aivan aluksi vuodesta 1595 alkaen majatalo.

Kauppatorin upeita rakennuksia. Kuvaa suurentamalla voi havaita patsaita ja muita koristeluja talojen seinillä ja kattorakenteissa.

Lisää torin laitaa, oikealle olevissa rakennuksissa on mm. teehuone ja ravintola.

Torin suihkukaivo "Petrusbrunnen" (Pietarin kaivo) vuodelta 1595 (erittäin hyvin restauroitu). Ylimpänä on Pyhän Pietarin patsas ja sen alla kuusi patsasta kuvaten perushyveitä. 

Toinen toistaan upeampia rakennuksia. Kauppatorista voi lukea lisää vaikkapa saksaksi: Hauptmarkt (Trier) – Wikipedia



Kauppatorilta hieman eteenpäin ja näkyviin tulee Trierin erikoinen roomalaisajan muistomerkki "Porta Nigra". Se on rakennettu alkujaan vuonna 170 ja toimi kaupungin yhtenä porttina vuosisatojen ajan. Keskiajalla sen yhteyteen rakennettiin kirkko, joka purettiin vasta 1800-luvun alussa ranskalaisten toimesta (Trier on vaihtanut maata aika usein). Tumma väri on ajan patinaa ja antanut nimensä rakennukselle.

Porta Nigra lähempää katsottuna. Napoleonin aikainen restaurointi jäi vähän kesken, sillä oikealla pitäisi olla yhtä korkea torni kuin vasemmalla.
Roomalaisaikana kaupungissa oli jopa 80 000 asukasta, kun taas nykyinen asukasluku on 120 000.

Siirrytään historiallisten kirkkorakennusten luokse. Osa Tuomiokirkon rakenteista on peräisin 300-luvulta ja sitten 1000-luvulla kirkko sai suunnilleen nykyisen ilmeensä. "Tietenkin" se on Saksan vanhin tuomiokirkko. Kirkon sisäosiin en päässyt, mutta luen että sieltä löytyy barokkiajan rakenteita sekä hämmentäviä reliikkejä: Trier Cathedral - Wikipedia

Tuomiokirkon vieressä on 1200-luvulla rakennettu "Liebfrauenkirche" (Neitsyt Marian kirkko), jonka vaikuttava julkisivu on tässä kuvassa.


200 metriä eteenpäin ja vastaan tulee seuraava historiallinen rakennus: Konstantinus Suuren basilika tai Aura Palatinum vuodelta 310. Sinänsä aika karulta näyttävä rakennus toimi ensiksi Länsi-Rooman keisarin vastaanottosalina (67 metriä pitkä sali on suurin roomalaisajalta säilynyt), sitten piispan asuntona ja nykyisin kirkkona.

Basilikan takana on 1700-luvun barokkipalatsi, komea Vaaliruhtinaan palatsi.

Palatsin puistossakin on nähtävää.

Kävelykierros päättyy roomalaisen kylpylän raunioille. "Keisarin kylpylä" on 300-luvulta. Paljon nähtävää jäi toki mahdolliselle seuraavalle visiitille tähän jännittävään kaupunkiin.

Seuraavana aamuna lähdimme ajamaan kohti pohjoista ja päätepisteenä oli Lyypekki (ja sitten sen satama Travemünde).

Lyypekin näyttävä kaupungintalo, jonka rakentaminen on aloitettu jo 1100-luvulla mutta sitä on laajennettu eri vuosisadoilla ja erilaisia rakennustyylejä löytyy.

Marian kirkko, rakennettu 1265-1351. Sen kaksoistornit ovat 125 metriä korkeat ja tämän "Seitsemän tornin kaupungin" korkeimmat.

Keskiaikaisia taloja riittää eri puolilla kaupunkikeskustaa. Valkoinen talo on "Buddenbrook-talo", jossa toimiva kulttuurikeskus vaalii kirjailijaperhe Mannin perintöä.

Marian kirkon vieressä istuu yllättävä pirun patsas ja taululla selitys: legendan mukaan piru auttoi kirkon rakentamisessa, kun sille väitettiin että siitä tulee viinikapakka. Totuuden selvittyä se uhkasi heittää ison kiven murskatakseen kirkon, mutta rakentajat lupasivat että viereen tulee viinikellari (niin tulikin). Näin tuo kivi on pudotettu nätisti kirkon viereen (ja siinä näkyy pirun käpälänjälkiä).

Pyhän Katariinan kirkko: Iso juliste kertoo että kirkossa on suuri Tintoretton maalaus.

Uudempaa arkkitehtuuria Lyypekissä ja mainiot suihkulähteet aukiolla. Oli sen verran viileää että en ottanut suihkua.

Nämä kauniit rakennukset ovat olleet aikanaan varastoja.

Komea kaupungin portti, Holstentor, vuodelta1478. Portteja on useampia, mutta tämä lienee komein ja tunnetuin.

Ilta alkaa hämärtyä Lyypekissä ja lähdemme kohti satamaa. 










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Riika - rikastuttava kokemus

Miksi talouskuri on niin suosittua? - Clara Mattein kirja The Capital Order

Pitäisikö normaaliudesta luopua - Gabor Matén kirja The Myth of Normal