Riika - rikastuttava kokemus
Viiden päivän, tai oikeastaan neljän ja puolen päivän syyskuinen lomamatka Riikaan oli hieno kokemus. En etukäteen osannut odottaa näin monitahoisesti kiehtovaa kaupunkia.
Asuntomme oli tässä runoilija Aleksandrs Čaksin mukaan nimetyn kadun varrella olevassa komeassa jugend-talossa, jonka seinässä lukee latviaksi "kotini on linnani". Täältä oli lyhyt kävelymatka keskustan eri kohteisiin.
Jugendia Riiasta löytyy todella paljon, lukemani tiedon mukaan kerrassaan 800 rakennusta. Emme ehtineet käydä kyseistä arkkitehtuuria esittelevässä museossa (jossa näkisi sisustustakin), mutta oheinen sivusto esittelee hienosti Riian jugendia, yksittäisiä rakennuksia sekä museon kokoelmia: title (riga.lv)
Yksi merkittävimmistä arkkitehdeistä oli Mihail Eisenstein, elokuvaohjaajalegenda Sergei Eisensteinin isä.
Riian viehätysvoimaa lisäävät ihanat puistot, joissa liikkuu paljon ihmisiä.
42 metriä korkea Vapauden muistomerkki muistaa vuosien 1918-20 itsenäisyyssotaa. Useimmat itsenäisen Latvian muistomerkit tuhottiin Neuvostoliiton vallan aikana, mutta tämä oli ilmeisesti niin komea että säästyi. Se sai tosin lempinimen "Matkatoimisto", sillä tarinan mukaan jos sinne vei kukkia niin sai matkan Siperiaan.
Edellä mainitun patsaan vieressä olevassa puistossa on mm. kuvan "Rakkauden silta".
Kanavaristeilyt ovat mahdollisia näissä hienoissa maisemissa.
Kahviloita tuntui olevan melkein joka korttelissa. Tämä "Kukotava" oli elegantein näkemistämme ja kylläpä niin kakut kuin kaakaokin olivat laadukkaita (ja aika kalliitakin eli Suomen hinnoissa, muissa paikoissa sai edullisemmin myös herkullisia tuotteita).
Uutta taidetta (värikkäät "linnunpöntöt" tekopuussa) ja takana komea ortodoksinen katedraali, jossa saimme kuulla kirkkokuoron laulavan juuri sopivasti vierailumme aikana.
Nyt ollaan vanhassa kaupungissa, jonka keskustorin laidalla on tämä pörssirakennus. Siinä toimii nykyään ulkomaisen taiteen museo, josta kerron toisessa jutussa lisää.
Yksi vanhan kaupungin useista kirkontorneista.
Ihania, kapeita katuja, joissa on tunnelmaa.
Vierailimme Tuomiokirkossa (Rigas Doms), jonka luostaripihalta on tämä kuva. Komea kirkko toimii Latvian luterilaisen kirkon arkkipiispan istuimena.
Valtavat ja kauniit urut ovat vuodelta 1883. Niissä on 116 äänikertaa ja 6718 urkupilliä eli ne ovat yhdet Euroopan suurimmista. Ferenc (Franz) Liszt sävelsi urkujen vihkiäisiin teoksen, josta kertoo muistotaulu oikealla olevassa pylväässä.
Vaikuttava saarnastuoli on 1500-luvulta
Yleisnäkymää kirkosta.
Kuuluisat "Kolme veljestä", hyvin säilyneet vanhat talot 1500-luvulta. Vanhassa kaupungissa on myös joitakin uudelleen rakennettuja "vanhoja" taloja.
Katolisiakin kirkkoja vanhasta keskustasta löytyy.
Taustalla oopperatalo. Valitettavasti siellä ei ollut aikatauluun sopivaa esitystä tarjolla vierailuviikolla.
Riiasta löytyy tällainen neuvostoarkkitehtuurin "helmi" eli stalinistisen tyylin 108-metrinen pilvenpiirtäjä vuodelta 1961. Siinä toimii tiedeakatemia. Tavallaan ihan komea kolossi, jonka näköalatasanteelle pääsee hissillä (hinta 8 euroa).
Näköalatasanteelta pohjoiseen päin katsoessa maisemaa hallitsee tv-torni, jonka korkeus on peräti 368,5 metriä. Se valmistui vielä Neuvostoliiton aikana eli 1989 ja se on ilmeisesti edelleen EU-alueen korkein torni.
Katse kohti Daugava- eli Väinäjoen toista rantaa ja sen moderneja rakennuksia. Edessä näkyvät neljä entistä Zeppelin-hallia muodostavat Riian keskustori-kauppahallin.
Jatkan matkakertomustani vielä taideosiolla.
Kommentit
Lähetä kommentti