Hämeenlinnan taidemuseo - modernin taiteen loistoa!

Elokuinen vierailu Hämeenlinnan taidemuseossa tuotti sekä yllätyksiä että odotusten mukaisia taidenautintoja. Yllätys oli Marimekon tekstiilisuunnittelijana (mm. Unikko) tunnetun Maija Isolan (1927-2001) maalaustaide. 

Vahva ja värikäs sivellin – Maija Isolan maalauksia - Hämeenlinnan taidemuseo (hameenlinnantaidemuseo.fi)

Isola oli itse sitä mieltä että hän oli ennen kaikkea taidemaalari. Ja huikean monipuolinen sellainen! Hämeenlinnassa oli esillä hänen uransa eri vaiheiden maalauksia. Pääosan (43 teosta kaikkiaan) hän oli lahjoittanut museolle vuonna 1991. Varhaisimmat, 1950-luvun teokset ovat abstrakteja värien ja kuvioiden sommitelmia. Myöhemmin tuli mukaan niin Välimeren alueen värejä, kukkia kuin surrealistisiakin arvoituksia.


Hymy auringossa, 1978

Ehkäpä tämä oli näyttelyn suosikkiteokseni: surrealistinen toisaalta ja tarinaa kertova toisaalta. Tätä jaksoi "tuijottaa" pitkään ja miettiä mitä kaikkea siitä voi löytääkään. 



Ajatuksia, teokset vuodelta 1988

Heijastuksena näkyy taulujen lasipinnalla näyttelyssäkävijä itse, mutta nämä ajatukset olivat niin jännittäviä että on pakko ottaa ne esille. Ajatusten virtaa, abstrakteja mutta matemaattisen tarkkoja, rytmikkäitä kuvioita sekä kerrassaan makeat värit!



Rajut kukat, 1973

1970-luvulta lähtien Isola teki paljon kukkamaalauksia, joiden railakas värinkäyttö ei jätä kylmäksi. Nämä kukat melkein syöksyvät ulos taulusta.

Klovni, 1955

Maalaus tuo mieleen Erik Enrothin voimakkaan ja karhean henkilömaalaustyylin. Enrothin taiteesta kirjoitinkin aiemmin blogiini: Erik Enroth ja taidemaalarin sommiteltu todellisuus

Kolme 50-luvun abstraktia sommitelmaa, oikealla "Yö".

Pilkkupallo, 1963

Näen jotakin taivaankappaleen kaltaista tai jopa maailman syntyä kuvaavaa tässä mystisessä ja aistillisessa teoksessa. Ihanat värit!


Välimeren saarilla ja Pohjois-Afrikassa koetut värit ja muodot innoittivat Isolaa maalaamaan sarjoina mm. tällaisia tutkielmia. Hän kuvasi kirjeessään kokemustaan Algerian Oranissa, jossa asui 70-luvun alussa: "... täällä on kaikki niin toisella lailla kaunista ja erimuotoista, valo ja väri ovat loistavia kuin helmiäissimpukassa ja tuoksut lämpimiä, makeita ja houkuttelevia."

Révolution de Mai I-III (toukokuun vallankumous), 1968

Tämä suurikokoinen (110x228cm) temperamaalaus on muisto Pariisin oleskelusta vuoden 1968 tapahtumien aikana.

Lentävä kissa, 1978

Leikkisä maalaus, mutta jotain syvempää on löytävinään tästä kuvasta: pilvet ovat kuin huulia kenties hyvästelemässä rakasta kissaa?




Toisena näyttelynä Hämeenlinnassa oli modernia taidetta norjalaisesta Tangenin kokoelmasta.

UUSI KAUNEUS – modernismin helmiä norjalaisen keräilijän Nicolai Tangenin kokoelmasta - Hämeenlinnan taidemuseo (hameenlinnantaidemuseo.fi)

Näyttelyn pääosassa olivat suomalaisen modernismin merkkitekijät, mutta mukana oli myös muiden pohjoismaiden taiteilijoiden teoksia sekä aivan uutta valokuvataidetta Elina Brotherukselta. Tangenin hämmästyttävän rikas kokoelma käsittää yli 4500 teosta ja sille on rakenteilla oma museo Norjan Kristiansandiin. 

Olen ehdottomasti abstraktin modernin taiteen ystävä ja tässä makupaloja nyt nähdystä:

Otto Mäkilä: Abstrakti sommitelma

Outi Ikkala: Tuuli puussa, 1974

Outi Ikkala (1935-2011) oli Sam Vannin oppilas ja tässä näyttelyssä oli häneltä muutama fantastinen maalaus. Valitettavan vähän esillä ollut maalari, josta kaipaan lisää tietoa ja taideteoksia nähtäväksi.

Erik Olson: Voisin-planet (1927)

Ruotsalaisen taiteilijan (1901-86) futuristinen (?) maalaus, aivan mainio kuva-arvoitus. 

Lars-Gunnar Nordströmin maalaus ja veistos, tekijälleen ominaista "konkretismia" (tasoja ja värejä ilman mitään luonnonmukaista). En kuitenkaan pidä hänen teoksiaan tunteettomina tai runottomina - niissä on omaa sympaattista viehätysvoimaansa.

Juhana Blomstedt: Maalaus nro 3

Ihana teos. Tuo mieleen jonkin vanhan tietokonepelin...

Outi Ikkala: Kaarisolmu, 1965

Irma Salo-Jaeger: Läpimurto, 1965

Toinen kiehtova taiteilijalöytö tästä näyttelystä, vuonna 1928 syntynyt suomalais-norjalainen (avioitui Norjaan 50-luvulla). Hän on ollut Norjassa melkoisen merkittävä tekijä, löysin hänen taiteestaan oheisen oman sivun Norjan kansallismuseon kokoelmista: 

Kannattaa käydä Hämeenlinnassa, taidemuseo on todella laadukas ja nämä näyttelytkin vielä avoinna jonkin aikaa. Lokakuussa museoon on tulossa Ars Fennica 2021, palkintoehdokkaiden esittely.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi talouskuri on niin suosittua? - Clara Mattein kirja The Capital Order

Riika - rikastuttava kokemus

Pitäisikö normaaliudesta luopua - Gabor Matén kirja The Myth of Normal